Anticonceptie

Een voorbehoedmiddel voorkomt dat je zwanger wordt als je seks hebt. Voorbehoedmiddelen noemen we ook anticonceptie. Elk voorbehoedmiddel werkt anders.

Er zijn middelen met hormonen en middelen zonder hormonen. 

  • Hormonen komen in je bloed, dat zorgt ervoor dat je tijdelijk niet zwanger kunt worden. De hormonen kunnen op verschillende manieren in je bloed komen. Bijvoorbeeld door een pil te slikken, via een prik in je spier (prikpil) of via een hormoonspiraal.
  • Voorbeelden van voorbehoedmiddelen zonder hormonen zijn condooms en het koperspiraal.

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Het spiraaltje, de pil, de prikpil en het hormoonstaafje beschermen goed tegen het voorkomen van een zwangerschap.

Welk anticonceptiemiddel past bij mij? Het is soms lastig om een keus te maken welk anticonceptiemiddel bij u past. Kijk voor betrouwbare informatie op Thuisarts. U kunt eventueel gebruik maken van deze keuzekaart.

Heeft u een keuze gemaakt of wilt u een gesprek met de dokter over dit onderwerp? Dan kunt u contact opnemen met de praktijk. Er wordt dan altijd eerst een (telefonische) afspraak voor ingepland. U kunt dan eventuele vragen stellen en u krijgt uitleg van de arts.

Kiest u voor een spiraal of een hormoonstaafje? Leest u dan onderstaande informatie goed door. 

Spiraal

Het hormoonspiraaltje is een dun ankertje van ongeveer 3 centimeter lang. De arts plaatst het in uw baarmoeder.

Aan het spiraaltje zitten 2 soepele draadjes. Die gaan door de baarmoedermond naar de vagina. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje er weer uit te kunnen halen. U of uw partner voelen de draadjes niet, ook niet bij de seks.

Wanneer u een hormoonspiraal wilt, dan zullen wij meestal kiezen voor het merk Mirena. Hier hebben wij de meeste ervaring mee en deze mag het langst blijven zitten (8 jaar).

Waneer u een koperspiraal wilt, dan kiezen wij meestal voor het merk T-safe. Hier hebben wij de meeste ervaring mee en deze mag het langst blijven zitten (10 jaar).

Bespreek het met ons als u een andere voorkeur heeft. Sinds 2016 is er ook een hormoonspiraaltje met minder hormoon erin (merk Kyleena). Met dit spiraaltje is minder ervaring. Het heeft geen voordelen boven het hormoonspiraaltje dat er al langer is. Het hormoonspiraal met minder hormoon erin kan 5 jaar blijven zitten.

Plaatsing De dokter moet een recept maken voor het spiraal. U kunt het dan ophalen bij de apotheek en meenemen naar de afspraak. De spiraal wordt meestal tussen de 1e en 7e dag na de menstruatie geplaatst.

Als u het spiraaltje op een andere dag laat plaatsen, dan moet u misschien eerst een zwangerschapstest doen om zeker te weten dat u niet zwanger bent.

Voor het plaatsen van een spiraal kan een SOA-test nodig zijn. De arts zal dit vooraf met u bespreken.

U kunt 1 uur voor het plaatsen een pijnstiller slikken. Dit kan pijn tijdens en na het plaatsen minder maken. U kunt dit via de drogist aanschaffen. Slik bijvoorbeeld

  • paracetamol: 2 tabletten van 500 milligram
  • of : 2 tabletten van 220 of 275 milligram
  •  
  •  

Hormoonstaafje

Het hormoonstaafje is een dun, soepel staafje. Het is 4 cm lang. De huisarts plaatst het vlak onder de huid van uw bovenarm. Het hormoonstaafje geeft steeds een klein beetje hormoon af aan je lichaam.

Het staafje wordt meestal tijdens of vlak na je ongesteldheid (tussen de 1e en 5e dag vanaf het begin van je ongesteldheid). Je bent dan zeker niet zwanger. En het staafje beschermt ook meteen tegen zwangerschap. Als je het staafje op een andere dag laat plaatsen,

  • moet je misschien eerst een zwangerschapstest doen om zeker te weten dat je niet zwanger bent;
  • en je moet de eerste 7 dagen na het plaatsen een condoom gebruiken als je seks hebt.
Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar Thuisarts.
  •