SOA onderzoek
Heb je risico gelopen op een soa? Dan is het verstandig om een soa-test te doen. Ook als je geen klachten hebt. Als je soa’s niet behandelt, kun je er later last van krijgen of ziek worden.
Je kunt een soa krijgen én overdragen door seks. Ook als jij of je sekspartner geen klachten hebben. Wees daarom alert en doe een soa-test als je denkt dat je een soa hebt.
Wanneer doe je een SOA onderzoek?
- Bij klachten of een branderig gevoel bij het plassen
- Als je seks had zonder condoom, of als het condoom gescheurd is
- Als iemand waarmee je seks hebt een soa heeft
- Als je een vaste partner hebt en je wil het condoom weglaten
Als u een SOA-onderzoek overweegt, vul dan eerst een vragenlijst in. U kunt de vragenlijst hier vinden. Het helpt ons het juiste onderzoek voor u te bepalen.
Het is belangrijk om te beseffen dat het altijd even duurt voor je een SOA met een test kan aantonen. Voor chlamydia en gonorroe is dit 2 tot 3 weken, maar andere SOA’s is dit langer.
We adviseren je direct te laten testen:
- Als je door een sekspartner gewaarschuwd bent voor een SOA.
- Als je klachten hebt die bij een SOA kunnen passen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om afscheiding uit de vagina, de penis, of de anus, om pijn of branderigheid bij het plassen, of om zweertjes in de genitaalstreek.
- Als je weet dat je een risico gelopen hebt op HIV. Helemaal wanneer je daarbij klachten hebt die kunnen passen bij een acute HIV-infectie. Deze klachten lijken op een hevige griep die 1 tot 6 weken aanhoudt. Je hebt koorts en voelt je flink ziek. Soms is er ook sprake van huiduitslag.
Kosten Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten van een soa-test kunnen wel van je eigen risico afgaan.